روش های از بین بردن اثرات سیگار از روی دندان

روش های از بین بردن اثرات سیگار از روی دندان

یکی از اصلی ترین اثرات منفی سیگار که در بیشتر افراد سیگاری دیده می شود، تغییر رنگ دندان هاست. دود ناشی از سیگار، قلیان، پیپ و جویدن تنباکو باعث ایجاد مشکلاتی مثل زخم های دهانی، تیره شدن و تحلیل رفتن لثه و زرد یا قهوه ای شدن دندان ها می شود.

یکی دیگر از مشکلات رایج در مصرف کنندگان سیگار، از دست رفتن زیبایی دندان ها، بوی بد دهان، تشکیل پلاک های میکروبی و کاهش ترشح بزاق است. این در حالی است که بزاق نقش مهمی در تمیز نگه داشتن محیط دهان و جلوگیری از پوسیدگی دارد. با کاهش آن، ریسک پوسیدگی به طور قابل توجهی بالا می رود.

در این مطلب به بررسی روش های از بین بردن اثرات سیگار از روی دندان خواهیم پرداخت. اگر شما یا یکی از اطرافیانتان سیگاری هستید، خواندن ادامه این مقاله می تواند مفید باشد.

مشکلات مصرف دخانیات برای دهان و دندان

مصرف سیگار و سایر دخانیات فقط به ریه ها آسیب نمی زند، بلکه یکی از مهم ترین آسیب های آن مربوط به سلامت دهان و دندان است. در ادامه به رایج ترین مشکلاتی که سیگار برای دهان ایجاد می کند اشاره می کنیم:

  • ایجاد بوی بد دهان
  • بروز بیماری های لثه
  • تخریب دندان ها
  • کاهش خون رسانی به بافت های دهانی
  • افزایش احتمال ابتلا به سرطان دهان
  • کاهش حس بویایی و چشایی
  • طولانی تر شدن روند بهبودی پس از جراحی های دهان

سایر آسیب های دهانی ناشی از سیگار

همان طور که گفته شد، یکی از شایع ترین اثرات سیگار، پوسیدگی دندان است. اما آسیب های آن محدود به این مورد نیست و در ادامه به مهم ترین موارد دیگر اشاره می کنیم:

تغییر رنگ دندان ها

اولین نشانه تأثیر سیگار بر ظاهر دهان، تغییر رنگ دندان هاست. رنگ سفید دندان ها به تدریج زرد و در ادامه قهوه ای می شود. شدت این تغییر رنگ به عواملی مانند تعداد نخ های سیگار در روز، مدت زمان مصرف و نوع تنباکو بستگی دارد.

روش های از بین بردن اثرات سیگار از روی دندان

پوسیدگی دندان

سیگار باعث تشکیل حفره هایی در اطراف لثه و مینای دندان می شود. این حفره ها محل تجمع پلاک و باکتری هستند و روند پوسیدگی دندان را سرعت می بخشند.

بیماری لثه (پریودنتال)

بیماری لثه، نوعی عفونت باکتریایی است که با خونریزی لثه شروع می شود. اگر به موقع درمان نشود، باعث عقب نشینی و تحلیل لثه شده و به مرور زمان دندان ها را نیز در معرض تخریب قرار می دهد.

آسیب به استخوان فک

در صورت عدم درمان بیماری لثه، این مشکل می تواند به استخوان فک سرایت کند. در موارد پیشرفته، فرد نیاز به جراحی یا حتی پیوند استخوان خواهد داشت.

از دست دادن دندان

تحلیل لثه، پوسیدگی عمیق و بیماری های دهان در نهایت باعث لق شدن و افتادن دندان می شود. ادامه مصرف سیگار روند از دست دادن دندان را تسریع می کند.

سرطان دهان؛ خطرناکترین نتیجه مصرف سیگار

یکی از جدی ترین پیامدهای مصرف دخانیات، سرطان نواحی دهانی است. سیگار از عوامل اصلی سرطان دهان، زبان، لب، گلو و گونه محسوب می شود. آمارها نشان می دهد افراد سیگاری تا ۶ برابر بیشتر از افراد غیرسیگاری در معرض ابتلا به این نوع سرطان قرار دارند.

علائم هشداردهنده:

  • خونریزی بی دلیل در دهان
  • زخم هایی که خوب نمی شوند
  • بی حسی در نواحی دهان
  • درد هنگام جویدن یا بلع
  • وجود لکه های قرمز یا سفید در دهان
  • ورم یا برآمدگی در لثه، لب یا گونه ها

اگر سیگار می کشید و با هرکدام از این علائم مواجه شدید، حتماً و بدون تأخیر به دندانپزشک یا پزشک مراجعه کنید. تشخیص زودهنگام، درمان را بسیار ساده تر و موفق تر می کند.

نکات کاهش دهنده تأثیر سیگار بر پوسیدگی دندان

اگر می خواهید تأثیرات مخرب سیگار بر پوسیدگی دندان کمتر شود، رعایت چند نکته ساده می تواند از تشدید این مشکل جلوگیری کند. در ادامه به این موارد اشاره می کنیم:

شستشوی دهان بلافاصله بعد از سیگار

بعد از کشیدن سیگار، اگر در مدت زمان کوتاهی دهان را با آب شست وشو دهید، می توانید تا حدی تأثیر مواد مضری مثل نیکوتین را بر دندان ها و لثه کاهش دهید. این کار به تنهایی کافی نیست، اما یک اقدام اولیه مفید محسوب می شود.

مسواک زدن مرتب، به ویژه بعد از سیگار

زمانی که بلافاصله بعد از مصرف سیگار مسواک می زنید، کمک زیادی به تمیزی سطح دندان و لثه می کنید. مسواک زدن باعث می شود نیکوتین و رسوبات ناشی از دود، فرصت باقی ماندن طولانی روی دندان را نداشته باشند. همچنین در کاهش بوی بد دهان نیز تأثیر قابل توجهی دارد. اگر فرد سیگاری هستید، مسواک زدن روزی دو یا حتی سه بار پیشنهاد می شود.

برای این کار بهتر است از مسواک افراد سیگاری استفاده شود. این نوع مسواک ها طوری طراحی شده اند که برس آن ها کمی زبرتر است و کمک می کند لکه های نیکوتین و قطران را بهتر از سطح دندان پاک کند. بعضی از این مسواک ها در کنار خمیر دندان مخصوص سیگاری ها استفاده می شوند تا بوی بد دهان و زردی دندان کمتر شود. برای آشنایی و سفارش این محصول می توانید به لینک زیر مراجعه کنید:

https://patrix.ir/product/مسواک-اسموکرز-پاتریکس/

روش های از بین بردن اثرات سیگار از روی دندان

نوشیدن آب در طول روز

یکی از تأثیرات سیگار، کاهش ترشح بزاق و خشکی دهان است. با نوشیدن مقدار زیاد آب در طول روز، می توانید به مرطوب نگه داشتن دهان کمک کرده و ترشح بزاق را تقویت کنید. بزاق نقش مهمی در شست وشوی طبیعی محیط دهان و جلوگیری از پوسیدگی دارد.

استفاده از دهانشویه و نخ دندان

استفاده از مسواک به تنهایی کافی نیست. افراد سیگاری بهتر است حتماً از نخ دندان و دهانشویه های آنتی باکتریال استفاده کنند تا محیط دهان به طور کامل از پلاک ها و باکتری ها پاک شود. دهانشویه مخصوص افراد سیگاری نیز در داروخانه ها موجود است که می تواند تا حدی در مقابله با بوی بد و باکتری های مخرب کمک کند.

چرا مصرف سیگار باعث پوسیدگی دندان می شود؟

سیگار کشیدن باعث می شود مقاومت دهان در برابر باکتری ها و عفونت های دهانی کاهش پیدا کند. همین موضوع باعث می شود محیط داخل دهان برای رشد باکتری های مخرب مناسب تر شود. به مرور زمان، با کاهش خون رسانی و بزاق، لثه و دندان ها ضعیف شده و پلاک ها به سرعت تشکیل می شوند.

افزایش حجم پلاک ها، تغییر رنگ دندان و در نهایت پوسیدگی عمیق نتیجه این فرایند است. احتمال افتادن دندان در افراد سیگاری بیشتر از دیگران است، چون هم ساختار دندان ضعیف می شود، هم لثه ها قدرت نگهداری دندان را از دست می دهند.

در صورتی که امکان ترک سیگار برای فرد وجود ندارد، رعایت نکات بهداشتی فوق می تواند به کاهش آسیب های آن کمک کند. البته باید دانست که هیچ راهکاری به اندازه ترک کامل دخانیات مؤثر نخواهد بود.

درمان لکه های دندانی ناشی از سیگار

اگر لکه ها و آسیب های دندانی ناشی از سیگار به مرحله ای رسیده که با مسواک و مراقبت های روزمره از بین نمی روند، باید سراغ درمان های دندان پزشکی رفت. کارهایی مثل جرم گیری، بلیچینگ، پولیش دندان و در موارد شدیدتر استفاده از لمینت یا کامپوزیت می تواند ظاهر دندان ها را تا حد زیادی به حالت قبل برگرداند. این روش ها معمولاً توسط دندان پزشک انجام می شوند و برای رفع لکه های عمیق و تغییر رنگ شدید مناسب تر هستند.