ماه مبارک رمضان، ماه رحمت و مغفرت الهی، فرصتی بی نظیر برای تهذیب نفس و تقرب به پروردگار است. هر روز از این ماه گران بها با دعایی ویژه همراه است که در آن، بندگان از خداوند متعال درخواست هدایت، نورانیت و بهره مندی از برکات معنوی را دارند. دعای روز هجدهم این ماه، همچون سایر ادعیه، دریچهای به سوی معرفت و بیداری است که انسان را به تامل در عظمت الهی و استفاده از لحظات ناب سحرگاهی دعوت می کند. در این دعا، از خداوند می خواهیم که ما را به برکت های سحرها آگاه سازد، قلب هایمان را با نور خود روشن کند و جسم و جانمان را در مسیر طاعت و بندگی قرار دهد. در ادامه، متن دعا، ترجمه، شرح مختصر و اشاره به صوت دلنشین مرحوم سید قاسم موسوی قهار ارائه میشود تا این تجربه معنوی کامل تر گرد.
همچنین ببینید: جزء هفدهم قرآن با ترجمه و بدون ترجمه
متن دعای روز هجدهم ماه رمضان:
اَللّهُمَّ نَبِّهْنی فیهِ لِبَرَکاتِ أَسْحارِهِ، وَنَوِّرْ فیهِ قَلْبی بِضِیاءِ أَنْوارِهِ، وَخُذْ بِکُلِّ أَعْضائی إِلىَ اتِّباعِ آثَارِهِ، بِنُورِکَ یا مُنَوِّرَ قُلُوبِ العَارِفینَ.
ترجمه:
خدایا! در این روز مرا به برکتهای سحرهایش آگاه کن، و قلبم را با روشنایی انوارش نورانی ساز، و همه اعضایم را به پیروی از آثارش وادار کن، به نور خودت، ای نوربخش دلهای عارفان.
تفسیر دعای روز هجدهم ماه رمضان
دعای روز هجدهم ماه مبارک رمضان، دعایی است که در آن بنده با خضوع و آگاهی، از خداوند متعال درخواست بیداری معنوی، نورانیت قلب و همسویی جسم و روح با مسیر الهی را دارد. برای درک عمیق تر این دعا، آن را بخش به بخش بررسی می کنیم:
۱. “اَللّهُمَّ نَبِّهْنی فیهِ لِبَرَکاتِ أَسْحارِهِ” (خدایا! در این روز مرا به برکتهای سحرهایش آگاه کن):
سحر، زمانی است که آرامش شب و نزدیکی به صبح، فضایی خاص برای ارتباط با خدا ایجاد می کند. در فرهنگ اسلامی، سحرگاه به عنوان وقت استجابت دعا و نزول رحمت الهی شناخته شده است. در این بخش از دعا، از خداوند می خواهیم که ما را از خواب غفلت بیدار کند و چشمان دلمان را به برکتهای نهفته در این لحظات باز کند. این برکت ها می تواند شامل آرامش روحی، فرصت تفکر و عبادت، و آمرزش گناهان باشد. درخواست “تنبیه” در اینجا به معنای آگاهی و هوشیاری است، نه سرزنش، یعنی ما را به درک ارزش این زمان هدایت کن.
همچنین ببییند: دعای سحر قدیمی با صدای دلنشین حاج سیدعلی اصغرصدرالدینی
۲. “وَنَوِّرْ فیهِ قَلْبی بِضِیاءِ أَنْوارِهِ” (و قلبم را با روشنایی انوارش نورانی ساز):
قلب، مرکز احساسات و معرفت انسان است. در این فراز، از خدا میخواهیم که قلبمان را با نور هدایت و معرفت الهی روشن کند. “ضِیاءِ أَنْوارِهِ” اشاره به نورهای چندگانهای دارد که از سحرخیزی و عبادت در این ماه سرچشمه میگیرد؛ نوری که تاریکی جهل، گناه و غفلت را از بین میبرد. این نورانیت، انسان را به سمت پاکی، تقوا و شناخت عمیقتر خداوند سوق میدهد. در واقع، این درخواست، آرزوی تحول درونی و رسیدن به حالتی است که قلب بتواند حقیقت را ببیند و با آن هم راستا شود.
۳. “وَخُذْ بِکُلِّ أَعْضائی إِلىَ اتِّباعِ آثَارِهِ” (و همه اعضایم را به پیروی از آثارش وادار کن):
این بخش از دعا، از حوزه معرفت به عمل میرسد. پس از آگاهی و نورانیت قلب، از خداوند میخواهیم که جسم و اعضایمان را نیز در مسیر بندگی و اطاعت قرار دهد. “آثارِهِ” به معنای نشانهها و نتایج برکتهای سحر و نور الهی است؛ یعنی اعمالی مانند نماز، دعا، تلاوت قرآن و خدمت به خلق. این فراز نشان میدهد که ایمان واقعی تنها در قلب نیست، بلکه باید در رفتار و کردار نیز نمایان شود. درخواست “خُذْ” (بگیر) نوعی سپردن خود به خداوند است، به این معنا که ما را با قدرت و لطف خود به این مسیر بکشاند، چرا که به تنهایی ممکن است ضعیف باشیم.
۴. “بِنُورِکَ یا مُنَوِّرَ قُلُوبِ العَارِفینَ” (به نور خودت، ای نوربخش دلهای عارفان):
در پایان، دعا با تاکیدی بر نور الهی و صفت “مُنَوِّرَ قُلُوبِ العَارِفینَ” به اوج خود میرسد. این عبارت بیانگر آن است که نور حقیقی تنها از جانب خداوند است و اوست که دل های عارفان را روشن می کند. عارفان در اینجا کسانی هستند که با معرفت و بندگی، خود را به خدا نزدیک کردهاند. این خطاب، هم ستایش خداوند است و هم درخواست از او برای قرار گرفتن در زمره عارفان و بندگان خاصش.
همچنین ببینید: دعای جامعه کبیره برای حاجت (با ترجمه و بدون ترجمه)
دعای روز هجدهم ماه رمضان موسوی قهار
دعای روز هجدهم ماه رمضان عکس برای استوری
همچنین ببینید: متن دعای یا علی یا عظیم